Emmas bloggeri

"Nu vet du allt om ingenting, din jävla sopa" H.Hellström

Royal Palace Sprint

Publicerad 2013-03-20 21:58:00 i Sport,

I år var jag på plats igen när det vankades Slottssprint. Utrustad med underställ och raggsockor var jag förberedd på en lång dag utanför det kungliga slottet.

Jag & pappa värmde upp med en god lunch i Gamla stan, det kändes stabilt. Viktigt att ladda med ett skrovmål innan tävlingar.
 
Vid tidskvalet var vi positionerade nere vid Skeppsbron, där får man se åkarna en hyfsat lång stund innan de försvinner ur sikte. Jag slås alltid av hur små åkarna ser ut på nära håll. Marit Björgen är en liten smurf. En röd smurf.

Efter kvalet var jag tvungen att uppsöka en blå holk (bajamaja är ett fruktansvärt fult namn!) och höll på att krocka med Lukas Bauer. Av någon anledning springer jag alltid på honom vid dessa tävlingar. Lukas Bajamauer...
 
Sen kom Hellner utsnubblandes från Sveriges buss och jag frågade hur det egentligen gått i kvalet för honom. Stor förvirring rådde nämligen, eftersom han vid målgång hade exakt samma tid som Len Valjas - den 30e och sista. Hellner såg uppgiven ut och sade att det skilde någon hundradel åt fel håll. Typiskt. Men sen visade det sig att Valjas gått vidare eftersom han hade högre sprintranking än Hellner. Att Hellner ligger mil före Valjas i den totala världscupen spelade ingen roll... Dubbeltypiskt. Så inte ens Hellner hade stenkoll.
 
Inför kvartsfinalerna tog vi plats på läktaren vid Slottsbacken. Där stod vi som packade sillar, men jag kan inte påstå att närheten var särskilt värmande. Mina fötter höll på att dö. Mina tår hade förmodligen gått att bryta loss om någon hade provat. Det var vedervärdigt, jag fick uppbåda all min mentala kraft för att inte kasta mig ner från läktaren och gorma rakt ut. Att höra mina medsillar jämra sig över kylan hjälpte faktiskt lite. Mentalt åtminstone. Men mitt enda problem var tårna, resten var fine. Jag upptäckte att knepet för att komma över kylan är helt enkelt att stå ut tillräckligt länge tills man inte längre känner av tårna. Då sprids en oförklarklig värme som inte kan beskrivas som annat än euforisk. Ända tills man inser att kylan nu flyttat sitt smärtfokus från tårna till hälarna... Helt sjukt - jag har aldrig någonsin förr frusit om hälarna!

Här står vi, de frusna sillarna
 
Well well, tävlingen flöt på och inte helt oväntat vann Northug. Efter år av pallplatser fick han till slut kliva högst upp även i Stockholm. Greit. Hörde att det var 16 000 personer på plats runt slottet, härligt!
Efter målgång var det en befrielse att kliva ner från läktaren och röra på sig, efter timmar av stillastående. Gamla stans kullerstenar väckte sakta mina fötter till liv igen.

Northug & Peterson i Slottsbacken
 
Jag har varit på plats vid Slottssprinten två gånger tidigare, och jag har frusit om fötterna även vid dessa tillfällen. När ska jag lära mig!? Jag har ju till och med såna där high-tech värme grejer som man kan stoppa i skorna liggandes här hemma. Nu blir det ingen mer Slottssprint förrän 2016, men jäklar vad förberedd jag kommer vara då!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela